Muziek & Beeld

Een half jaar lang muziektherapie met prematuur geboren baby's en hun ouders. Tijdens mijn onderzoek Valste start in 2014, waarbij ik een half jaar bij de NICU-afdeling van het Wilhelmina KinderZiekenhuis in Utrecht Neonatologie Muziektherapie sessies heb mogen uitvoeren met ouders en hun premature baby's, filmde ik alles sessies. Vervolgens werd van elke sessie een filmpje gemaakt van max 4 minuten met de cruciale momenten, voorzien van geschreven toelichting. Deze werden gebruikt voor de video-interactie begeleiding van ouders en verpleegkundigen. Aan het eind van de behandelreeks (tussen de 1 en 8 keer, afhankelijk van de opname tijd en de gezondheid van de baby) maakte ik een compilatie van alle eerdere filmpjes wat ouders konden gebruiken als samenvatting van de gegeven behandeling en om te delen met familie en vrienden. Nu heb ik toestemming om filmpjes online te gaan zetten. Ik ben de ouders heel dankbaar dat ze het beeldmateriaal vrijgeven! Ik hoop dat ziekenhuizen en muziektherapeuten geïnspireerd raken en er eindelijk hun deuren openen. We hebben het bewezen: Neonatologie Muziektherapie is in Nederland welkom, het is uitvoerbaar en complementair aan en tijdens de normale verpleegkundige- en medische handelingen op de afdelingen en 'het werkt'!

Deze video is gemaakt tijdens mijn werk bij Prinsenstichting. Een inkijkje van wat er tijdens een sessie muziektherapie kan gebeuren. Ik werk al een paar jaar met Jan. Jan is 11 jaar maar heeft de ontwikkeling van ongeveer een 2 jarig kind. Hij heeft autisme en praat niet. Maar meehummen en soms zelfs een herkenbare klankgroep of zijn naam kan hij wel. Ritme en cadans raken Jan en hij gebruikt zelf ook tikken en klikken om een auditief scherm op te zetten. Via klank en ritme krijg ik contact met hem. Jan houdt ook van organische klanken zoals de monochord, maar ook mooie zanglijnen vindt hij interessant. Hiermee kom ik voorbij zijn autismegordijn en vooral door heel lang vol te houden en Jan veel 'puzzeltijd' te geven tot reageren. Daarbij is rust, veiligheid, vertrouwen en voorspelbaarheid van mij naar Jan heel belangrijk. Je ziet verschillende werkvormen voorbij komen. Het eerste stuk zie je Jan niet in beeld, hij staat bij het raam te tikken met iets hards tegen de balk, door het tikken over te nemen, verbind ik mij met Jan in zijn wereld en nodig ik door toevoeging, hem uit mij toe te laten om elkaar in het midden te treffen en SAMEN te spelen, echt contact te hebben. Op 2/3 van de film zie je Jan op bed met de gitaar meezingen JAAAHHN. Het gaat bij Jans muziektherapie dus niet om het leuke liedje leren of 'even gezellig muziek maken' maar om echt contact en verbinding maken, reguleren en uiten en communicatie op zijn breedst ontwikkelen. Ouders hebben toestemming gegeven tot het delen van deze film.

Muziek- en zintuiglessen:

Zing je met me mee? Een liedje over het koud hebben opgenomen voor het Speciaal Onderwijs. Met ondersteunende gebaren, maar ook leuk voor peuters en kleuters.

Schaats je met mij mee? Heen en weer op het koude ijs? Een echt winterliedje. Met instructies, ondersteunende gebaren en rustig opgebouwd voor EMB, SO, SBO

Zing en dans je mee met dit vrolijke winterliedje over sneeuw en 'bevries' als een sneeuwpop. Opgenomen voor het SO, VSO, SBO en EMB waar ik werk als muziekjuf en muziektherapeut. Het liedje 'Sneeuwpop' is van Ageeth de Haan. Van Ageeth de Haan heb ik toestemming om haar liedjes te gebruiken voor mijn Muziek-en zintuiglessen.

Winterliedje over vogels voeren. Met ondersteunende gebaren en knutselinstructies om zelf ook vogelvoer te maken. Opgenomen voor de kinderen van de BAD EMB, SO en VSO van Heliomare. Ook leuk voor peuters, kleuters en onderbouw, om naar te kijken en om mee te doen.

Wist je dat de Keizerpinguïn-pappa hun eitje op zijn voetjes uitbroedt? Lekker warm onder zijn dikke buik. Een muziekdans en beweegles over pinguïns. Met ondersteunende gebaren en 'echte' pinguïns. Opgenomen voor de kinderen van de BAD EMB, SO en VSO van Heliomare. Ook leuk voor peuters, kleuters en onderbouw, om naar te kijken en om mee te doen.

Winterliedje met het boek Kikker in de kou van Max Velthuijs. Met ondersteunende gebaren, platen uit het boek, en het lied 'Kikker in de kou' uit de musical Kikker van Theater Terra. Opgenomen voor de kinderen van de BAD EMB, SO en VSO van Heliomare. Ook leuk voor peuters, kleuters en onderbouw, om naar te kijken en om mee te doen.

Een liedje over spelen op het strand. Zorg dat je echte schelpen, wat zand en een bakje of trommeltje bij je hebt zodat je lekker kunt voelen en mee kunt spelen tijdens dit fijne muziek- en zintuigenliedje 'Dag zon, dag zee'. Opgenomen voor de onderbouw en BAD groepen van Heliomare. Met ondersteunende gebaren.

Een liedje over vriendjes zijn. Met bekende vriendjes zoals Jip en Janneke, Bert en Ernie en Buurman en Buurman. Wie zijn er vriendjes in de klas? En wie is jouw vriendje? Met ondersteunende gebaren. Opgenomen voor de kinderen van de BAD EMB, SO en VSO van Heliomare. Ook leuk voor peuters, kleuters en onderbouw, om naar te kijken en om mee te doen.

Terug naar overzicht

Voor meer informatie neem gerust contact met mij op

Klik hier